Tips för en ren hiss - Amsler Hiss AB
Stockholms bästa hissföretag. Experter på moderniseringar, service och felsökning
Hiss, hissar, serviceavtal, ombyggnation, modernisering, hydraulhiss, linhiss, nymontage, hisservice, hissfirma, hissföretag, felsökning
50721
post-template-default,single,single-post,postid-50721,single-format-standard,cabin-core-1.2,select-child-theme-ver-1.0.1,select-theme-ver-3.5,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Tips för en ren hiss

Tips för en ren hiss

Desinficera och skydda din hiss.

Under dessa utmanande tider städar vi alla ytor i vårt hem, på kontoret och i gemensamma utrymmen ordentligt. I detta galna race för att bekämpa COVID-19 kanske vi förbiser den långsiktiga skada som vissa vanliga rengöringskemikalier kan ha på komponenter och ytor. Även om desinfektion är prioriterad, vill du inte orsaka onödiga skador på dina elektriska och mekaniska enheter som kan leda till kostsamma reparationer i framtiden.

Rengöringstips för hiss

Här är några grundläggande rengöringsmetoder som håller din hiss ren:

  • Undvik att använda alkoholbaserade rengöringsmedel direkt på hissknapparna, eftersom de kan skada de lackerade ytorna och få vissa plastkomponenter att bli spröda med tiden.
  • För icke-lackerade ytor bör du använda alkohol i den lägsta koncentration som fortfarande desinficerar. För de flesta hissytor rekommenderas 70% alkohollösning.
  • Använd ett icke slipande sprayrengöringsmedel med en pappershandduk eller mikrofiberduk när du torkar av din hiss.
  • Sprayrengöringsmedel bör appliceras på en ren trasa eller pappershandduk och sedan användas för att torka av hissknapparna. Spraya aldrig rengöringsmedel direkt på komponenterna.
  • Svampar bör undvikas eftersom de kan innehålla bakterier, och överdriven fukt kan skada din hiss elektroniska komponenter.

Rengöring av trösklar och spår

Spåren mellan hissdörrarna vid varje våning i din byggnad är perfekta platser för damm och skräp att samlas på. Små partiklar som smuts, grus eller till och med små stenar kan samlas i hissens dörrtrösklral. Använd en dammsugare för att ta bort stora partiklar och damm, och använd sedan en icke-slipande rengöringsmedel för att rengöra rostfritt stål. Se till att komma in mellan sprickorna i dörrtrösklarna och se alltid till att hissen har stannat helt och spärra den för att förhindra att den rör sig medan du rengör dörrspåren.

Rengöring av hissgropen

Rengöring av grop får aldrig försökas utan att en hisstekniker som är närvarande för att säkerställa att hissen spärrad på ett korrekt sätt. Du kanske inte förväntar dig att se skräp i din hissgrop, men det är mycket vanligt i många typer av byggnader. Skräp och damm kan falla genom springor mellan hissdörrarna och samlas i gropen under hisskorgen. Med tiden kan detta störa hissens rörliga delar. Ta bort skräpet och använd en dammsugare för att ta bort damm och smutsansamlingar. Regelbunden rengöring av grop kan också hjälpa till att förhindra att skadedjur som kan komma in i hissgropen, för att komma till det nedfallna skräpet.

Rengöring av dörrar och väggar

De flesta kommersiella hissar har väggar och dörrar i rostfritt stål. Se till att hissen har stannat helt och använd ett icke-slipande rengöringsmedel för att ta bort damm och fingeravtryck från rostfritt stål. Du kan också använda specialiserade rengöringsmedel för rostfritt stål för att ta bort vattenfläckar och ge rostfritt stål en ren och polerad glans. När det är dags att rengöra de inre väggarna, använd ett icke-frätande rengöringsmedel som inte lämnar stark lukt. Dina hisspassagerare kommer inte att njuta av en resa i en rengjord hiss med en stark rengöringsmedelslukt.

Rengöring av golv och speglar

Beroende på vilken typ av hissgolv du har, kan du behöva borsta och dammsuga mattor eller rengöra och polera träbelagda golv eller stål. Återigen är icke-slipande och icke-frätande rengöringsmedel de bästa alternativen här. Många kommersiella hissar har mattor med låg uppvikning som kan fånga damm, smuts och smuts inne i hissen och en kraftfullt dammsugare kan hindra passagerare från att sparka dessa saker ur hissen.

Rengöring av ljusarmaturer och panelknappar

För att slutföra rengöringen av din hiss bör lamporna och knapparna på kontrollpanelen komma sist. Du kan låsa hissen för att förhindra att den svarar på oavsiktlig knapptryckning. Använd ett antibakteriellt rengöringsmedel på hissknapparna, var noga med att inte spraya någon rengöringsmedel direkt på knapparna som kan sippra in i kontrollpanelen och skada interna komponenter. Rengör knapparna och panelen med en mikrofiberduk för att ta bort fastnat smuts, damm, hår och andra bitar som sitter fast runt knapparna. Mikrofiberdukar är också bra för rengöring av damm och smuts från ljusarmaturer inuti hissen.

Tags: